Dag 11, Padua (of Padova)

Bologna – Padua ‘en direct’ zou ons wederom wel erg matineus bij ons volgende hotel hebben gebracht, dus besloten we tot een kleine detour. Na eerst in zuidoostelijke richting naar Ravenna gereden te hebben volgden we de kustlijn naar het noorden, om zo via Isola d’Ariano langzaamaan weer terug te buigen naar Padua. Een fraaie omweg, met wat natuur, koffie in een badplaats, een passende aankomsttijd om meteen in te kunnen checken in onze junior suites in het Patavium hotel. Met de auto achter slot en grendel op de meegeleverde parkeerplaats zijn we de stad in gelopen voor de lunch (broodje dit keer) en tevens het enige geplande hoogtepunt, de Cappella degli Scrovegni. Deze kapel werd door een rijke zakenman gebouwd om in eerste instantie te redden wat er te redden viel voor de ziel van zijn inmiddels overleden vader, die zijn fortuin op dubieuze wijze vergaard had. Maar daarnaast was ook het redden van zijn eigen hachje een niet onbelangrijk uitgangspunt. De kapel is dusdanig fraai versierd dat de kerk bezwaar maakte omdat de Sixtijnse kapel naar de kroon gestoken werd. En het moet gezegd, voor een privé kapelletje is het indrukwekkend. Om de kapel (bouwjaar 1305) zo goed mogelijk te bewaren voor het nageslacht is er een complex sluizensysteem bedacht waarbij de klimatologische omstandigheden zo goed mogelijk constant gehouden worden. Maximaal 25 bezoekers gaan eerst een ruimte in waarbij er op een film van 15 minuten wordt vergast. Tijdens deze film wordt de temperatuur en vochtigheid van deze ruimte gelijkgetrokken met die van de kapel (en de bezoekers gedetoxed vermoeden wij, maar dat zeggen ze er niet bij), waarna je de kapel pas kunt binnentreden. Kaarten hadden we gelukkig al online gekocht, want het aanbod is dus beperkt.

En hiermee was het dagprogramma zowel begonnen als afgesloten. Een prima slow day, wat gezien de temperatuur van rond de 30 graden wel goed is ook. Nu diner, morgen met de trein naar Venetië en Damien Hirst.

Gezellige badplaats. Met reddingsboeien.

Dit kan dus werkelijk overal in Italië zijn

Wachten op de detox

Zo loop het dus met je af als je niet oppast

Fraaie kapel

Let ook op dat vingertje

Ook de houten banken waren origineel