Gallup – Flagstaff

Vandaag was een dag met een op zich korte rit, maar door het grote aantal bezienswaardigheden onderweg was het toch weer een goed gevuld programma. Vanochtend begonnen we met de speurtocht naar de Querino dirt road en bijbehorende brug. Het is ons inmiddels duidelijk dat de meeste collega Route 66 rijders de luxe variant doen: Men neme de Interstate, en je gaat daar op gepaste momenten vanaf om wat bezienswaardigheden te ontdekken. Zo kun je ‘m prima in een week rijden, maar je hebt er dan echt geen reet van gezien en/of begrepen. Op de ongeplaveide stukken komen we in ieder geval geen hond tegen, terwijl we bij de attracties regelmatig Californische en/of Illinois kentekenplaten tegenkomen.

Na Querino bezochten we weer eens een National Park. Allereerst viel daar de Painted Desert te bewonderen, een mooi stuk woestijn met veel verschillende kleuren. Daarna door naar het Petrified Forest; wij hadden daar visioenen bij van een Seqouia achtig bos, waarbij de bomen redelijk versteend waren. Dat klopte niet helemaal, het betreft een stuk woestijn alwaar stukken versteende boomstronk liggen. Wel erg mooi.

Onderweg ook bij diverse legendarische Trading Posts bezocht. Origineel waren dit de supermarkten onderweg alwaar men alle benodigdheden aanschafte. Door de komst van de Interstate zijn die bijna allemaal verdwenen, en tot voor kort waren alleen een aantal legendarische exemplaren nog geopend. Na vandaag is ons duidelijk dat zelfs die gekoesterde filialen het vaak niet redden, ondanks dat ze een eigen afslag van de Interstate hebben. Twin Arrows en Meteor Crater Town waren zo te zien niet al te lang geleden toegevoegd aan het rijtje van voormalige topattracties langs de route.

Wel zijn we nog even bij de Meteor Crater gaan kijken: Een particulier beheerd, maar wel door de staat gecontroleerde attractie alwaar de mooiste meteoor krater ter wereld valt te bekijken. Leuke tour, met een mooi verhaal erachter. Echt de moeite waard.

Daarna nog even gespeurd naar de ghosttown Canyon Diablo, maar de weg werd erg slecht en er was geen enkel vooruitzicht dat we de stad daadwerkelijk zouden gaan bereiken. Soms moet je verstandig zijn en dan maar halverwege omkeren.

’s Avonds zijn we naar het Lowell Observatory in Flagstaff gegaan, alwaar na zonsondergang de telescopen in stelling worden gebracht om het zwerk te bestuderen. Met de telescoop van Lowell is onder andere de planeet Pluto ontdekt, dus het zijn wel toppertjes hier. Alhoewel de sterrenhemel na een aantal colleges door DJB zelf nauwelijks nog geheimen voor ons heeft, was het toch aardig om wat uitleg te krijgen en wat fraaie sterrenclusters te zien.

Morgen naar Kingman, met wie weet nog een detour hier en daar.

Brug bij Querino

Painted Desert

Painted Desert foto, the-making-of

Tribute to Route 66 in het National Park

Standaard tafereeltje met Amerikaanse toeristen onderweg. Let ook op die smetteloze witte gympen. Die staan echt altijd goed.

Petrified forest. De boomstammen lijken nog het meest op edelstenen.

WigWam Motel, een beschermd monumenten misschien wel daardoor ook nog steeds in gebruik. Hier heten het overigens WigWam’s, terwijl er elders van TeePee’s gesproken wordt. Wat dan wel weer heel typisch is.

De Jack Rabbit Trading Post was als enige nog gewoon open. Gezien het aanbod van prullaria en de aanloop van toeristen zal dat ook wel niet lang meer goed gaan. Excessen zoals hierboven worden daarmee dan wel voorkomen.

Meteor Crater Trading Post. Wat op de grond ligt vormde nog niet zo heel lang geleden de langste kaart van Route 66 ter wereld. En daarvoor hadden we nou net die afslag genomen.

Twin Arrows Trading Post, ook al gesloten.

Levensgevaarlijke balanceeract op het randje van de Meteor Crater

Een brug. Ook al gesloten. Maar die worden er juist wel weer aantrekkelijker van.

Flagstaff vanaf het Observatory. Door de extreem heldere maan werd het sterrenkijken juist weer wat bemoeilijkt.

Het technologisch zenuwcentrum zoals dat iedere avond in het volgende hotel weer in stelling wordt gebracht om de berichtgeving te verzorgen.

 

2 gedachten over “Gallup – Flagstaff

  1. Vrienden: Opvallende zaken: nog steeds veel plezier, alhoewel de interesse in, wat normaal gesproken als “oude meuk” wordt betiteld, nog een keer moet worden verduidelijkt. En verder: Frank op een komijn… en een stekkerblok met 5 aansluitingen is al weer te klein… Ga door met genieten!

  2. To good to be true, even een foto ge-Ctrl-c’t. Die komt vast nog wel eens van pas.
    Geweldige verhalen! Veel plezier nog.

Reacties zijn gesloten.