Dresden, dag 4

Vanochtend nou eens niet een hotel ontbijtbuffet gedaan, maar gewoon in het appartement met verse broodjes van de bakker zelf een ontbijt in elkaar geflanst. Daarna een wandeling gemaakt naar de Gouden Ruiter, naar verluidt het hoogtepunt van Dresden. Wij zagen alleen het zoveelste in verse goudverf gezette beeld, wat wel heel fraai afstak tegen de stralend blauwe lucht. We hebben sowieso tot dusver prachtig weer, met vandaag een graad of 19 en strakblauwe luchten. Na de ruiter hebben we verder via de oevers en bruggen van de Elbe de oude stad verkend. ’s Middags zijn we met een Dresdener Dampfschiff de Elbe afgezakt en konden zo tegelijkertijd uitrusten en nog wat foto’s maken van de architectuur van Dresden. Uiteraard kun je bij zo’n bootje rekenen op voordringende aso’s, maar ach, we zijn op vakantie, en gaan dus gewoon slap op zo’n boot om ons heen zitten kijken.

De hele stad Dresden lijkt zich eigenlijk met name te kenmerken door de recente historie: In de tweede wereldoorlog weggevaagd, daarna tijdens de DDR tijd verwaarloosd, en sinds de val van de muur wordt er in hoog tempo gerestaureerd en herbouwd. Overal zijn dan ook bouwprojecten gaande, maar het resultaat is wel heel aardig.

 

’s Avonds hebben we bij een Canadees restaurant met een legendarisch onbeschofte bediening gegeten. Het eten was overigens wel prima.

Morgen nog even langs de Volkswagenfabriek-van-glas, alwaar het hele productieproces te volgen is. Daarna met gierende banden naar Praag!

Resized-0000 Mooie gerestaureerde binnenplaats

Resized-0001 Mooi weer met mooie natuur. Een derde van de stad bestaat uit natuur en parken, en het is dus allemaal behoorlijk groen.

Resized-0002 Rondvaartboot

Resized-0003 Nog meer klatergoud

Resized-0004 De directeur van deze sigarettenfabriek(!) was op reis geweest naar Turkije, en vond dat de nieuwbouw van de fabriek wel wat Turkse invloeden mocht hebben

Resized-0005Typisch pand langs de Elbe, vroeger was het dus best welvarend allemaal