Praag, dag 5

Vanochtend na een prima ontbijt met verse broodjes hebben we de auto volgepakt, met een schoenlepel uit de tiefgarage gemanoeuvreerd en zijn we op zoek gegaan naar de laatste nog af te vinken attracties in Dresden. Eerste tussenstop was de Kunsthofpassage, wat gerust als een geheimtip mag gelden. Ten eerste omdat het in een doodnormale, onooglijke straat ligt en je niet eens zou durven vermoeden dat het bestaat. Ten tweede omdat zowel de kunstzinnige als toeristische waarde ietwat twijfelachtig is. Op een fraaie zondagmiddag met volgepakte terrasjes is het vast anders, maar op een lichtbewolkte woensdagochtend viel het geheel wat tegen. Hoogtepunt van dit alles was met algemene stemmen het ‘regenwasserspiel’, zie de foto.

Volgende stop was de transparante fabriek van Volkswagen. We hebben even rondgekeken wat daar nou precies de bedoeling van was, maar behalve een ingang voor officiele bezoekers en restaurantgangers konden we niet echt achterhalen waar we een blik konden werpen. Vanaf de doorgaande weg ernaast hebben we dus even naar de Passats gezwaaid, om hierna koers naar Tsjechie te zetten. Omdat er hiermee een lelijk gat in het schema viel bood de TomTom uitkomst: Op de route lag het verleidelijke Schloss Kuckuckstein. Een kleine detour vanaf de snelweg later hebben we een door de elementen geteisterd spandoek, een te kleine parkeerplaats, een bord ‘Privat’ en een gesloten poort kunnen bewonderen.

Onderweg nog wel even getankt, en er voor het eerst E85 Ethanol in kunnen gooien. Da’s in Tsjechie nog geen euro de liter, en de Yukon lijkt het er zowaar as-advertised op te doen. Flink wat binnendoorweggetjes en wegwerkzaamheden later zijn we in het Imperial in Praag aangekomen. Gelukkig met valetparking, want parkeren is in het centrum van Praag bepaald een uitdaging. Eerste constatering in Praag: Wat een hoop toeristen. Een soort Zaanse schans, maar dan druk.  En op de drukke stukken ook volop touristtraps, met allerhande onzinnige wassenbeeldenmusea, levende standbeelden en Segway-verhuurders. Verder wel een prachtige oude stad, maar die valt bijna niet te zien door de overdaad aan collega-toeristen.

Na een copieuze maaltijd bij de Italiaan aan de overkant van de straat nu avondrust, morgen maar eens kijken of we nog wat hoogtepunten kunnen bekijken zonder over de schoolklassen-op-schoolreis te struikelen.

Resized-0000 Regenwasserspiel im Kunsthofpassage

Resized-0001 Kunstwerk tegenover Regenwasserspiel

Resized-0002 Heuvel af en wind mee valt het verbruik reuze mee

Resized-0003 Schloss Kuckuckstein. Aber heute war das Schloss geschlossen.

Resized-0004 Trdelnik, de plaatselijke snack. Eigenlijk gewoon Churros, maar dan op een rol op de barbeque

Resized-0005 Afgerolde Trdelnik

Resized-0006 Met teveel toeristen staan er dus letterlijk honderden te kijken hoe een klok op het hele uur slaat, en er achter een luikje een poppetje tevoorschijn komt

Resized-0007 Fraaie oude stad

Resized-0008Hiervan rijden een flink aantal met toeristen in de rondte