Boedapest, dag 10

Vandaag hadden we een typische reisdag. Vanuit Krakau verplaatsten we ons naar Boedapest, en net zoals de legendarische ontdekkingsreizigers voor ons gebruikten wij daarvoor de E77 die zoals algemeen bekend van Pskov-Rusland naar Boedapest-Hongarije voert. Onderweg doorkruisten wij daarvoor het Hoge Tatra gebergte, en ik zeg niks nieuws als ik dat als het mooiste stuk van de Karpaten kwalificeer. Daarmee konden we behalve Polen en Hongarije ook Slowakije van de lijst afvinken. Onderweg prachtige natuur, en alhoewel de titel E77 misschien anders doet vermoeden was het grotendeels een tweebaansweg waar inhalen alleen voor de allerdappersten onder ons was weggelegd. We hebben de route dus in gepast tempo afgelegd, waarbij we rond 1730 in Boedapest arriveerden. Hier even geen sjieke appartementen voor ons, maar een doodgewoon Novotel. Gelukkig wel tactisch gelegen, en met parkeerplaats voor de deur.

Na aankomst hebben we een eerste verkenning van Buda gedaan, en hebben we de Matthiaskerk bezocht. Daarbij konden we mooi meteen een remake van wat oude foto’s maken. Daarna heerlijk gegeten bij een echt Hongaars restaurant, wat maar weer eens bevestigd dat we inmiddels in dat opzicht echt onverschrokken zijn. Morgen doen we de highlights van Budapest: Het weer is voor het eerst ietwat twijfelachtig, maar waar nodig kunnen we altijd nog de Hop On – Hop Off nemen.

Resized-0000Karpaten

Resized-0001Ruine

Resized-0002Zelfs sneeuw onderweg. Als je het de hele winter maar hard genoeg aanstampt en vervolgens in de schaduw laat liggen.

Resized-0003Lunchstop in Slowakije.

Resized-0004 Budapest brug. En daar zijn er nogal wat van.

Resized-0005Foto remake. Dit was de situatie in 1984, waarbij een van de Hongaarse meisjes perse niet op de foto wilde.

Resized-0006 1986. Eerste remake.

Resized-00072015. Alleen Frank en de trap zijn de stabiele factor.

Resized-0008Dak van de Matthiaskerk

Resized-0009 Matthiaskerk

Resized-0010Ook hier nep-klassiekers voor een rondrit.

Resized-0011Parlementsgebouw-at-night, ons hotel zit hier recht tegenover.