Boedapest, dag 11

 

Voor het eerst zijn de weersomstandigheden iets minder. Vanochtend wat spetters, en in de loop van de dag was het bewolkt maar wel droog. Nog steeds is het echter een prima temperatuur voor april.

Vanochtend hebben we ontbeten bij een klein koffietentje op tien minuten van het hotel, mede ingegeven omdat er bij het Novotel een ontbijtvergoeding werd gevraagd waar je hier een klein appartement voor kunt kopen. Voor nog niet eens een derde van dit bedrag hebben we prima gegeten, waarna we de stad verder konden gaan verkennen. Het verzadigingspunt qua indrukken van deze minigruppe begint zo langzamerhand bereikt te worden, en gecombineerd met het weer was dat voldoende reden om de hop-on hop-off bus te nemen.

Met zowel de gele- en rode-buslijn als lopend hebben we de stad verkend en alle hoogtepunten tot ons genomen. Aan het eind van de middag zijn we nog even op zoek gegaan naar Bambi’s cafe: Een naar verluidt in oorspronkelijke Oostblok-communistische sfeer behouden gebleven cafe. En daar bleek geen woord van gelogen: formica tafels, kunstleren stoelen en een passend assortiment aan alcoholisten maakten de couleur locale compleet. We werden nog wel bediend door een vriendelijk meisje, maar haar uitermate norse bazin (voormalig Olympisch kampioen worstelen voor de DDR in 1984) die ons de zaak probeerde uit te kijken paste er eigenlijk beter bij. Bij Bambi hebben we tevens onverschrokken de lokale drank ‘Unicum’ uitgeprobeerd: Tijdens de hop-on hop-off tour werden we al bijna de brouwerij van dit goedje ingetrokken, maar dat motiveerde ons wel om dit kruidenelixer toch minimaal een keer geprobeerd te hebben. De conclusie: een delicate mix van Underberg, Beerenburg, verfverdunner en gootsteenontstopper, die het menselijke lichaam eigenlijk nauwelijks verdragen kan.

Omdat de energie wel ietwat uit de minigruppe begint te lopen hebben we gedineerd bij de Vietnamees, met name omdat-ie op slechts 100m van het hotel zat. Daar was een compleet familiediner aan de gang, met kleine kinderen op hun paasbest, pubers die de relatie markt verkenden, en de rest van de familie die aan een enorme tafel een soort Fellini-achtig diner zaten weg te werken. Wij hebben de tafel vol laten zetten met heerlijkheden en een van een lekkere proeverij genoten.

Morgen naar Wenen!

Resized-0000 Minigruppe onder licht druilerige omstandigheden

Resized-0001 Op de hop-on hop-off

Resized-0002 Mooi hoe een oud gebouw recycled is met nieuwe elementen, deze heet heel toepasselijk De Walvis

Resized-0003 Fraaie kerk in het centrum

Resized-0004Veel van dit soort bijzondere elementen op gebouwen.

Resized-0005Best veel van dit soort vuilnisbakgraaiers

Resized-0006Mooie verlichting

Resized-0007Uitzicht vanaf de Citadel op de Donau

Resized-0008Geavanceerd beveiligingssysteem bij Bambi

Resized-0009Vietnamees