Banff

Vanochtend begonnen we de dag met de inspectie van het ontbijtbuffet van de Accent Inn. Het kwam ons uit voorgaande jaren bekend voor, met wat toast, iets wat voor jus d’orange door moet gaan en wat andere meuk. Grootste verschil was dat waar we vroeger ons best deden om van de aangeboden waren nog iets eetbaars te maken we nu gewoon rechtsomkeert maakten en de sleutel inleverden. Om de hoek troffen we een 7-11 die ons ook niet echt verder kon helpen dan wat water, cola en vers fruit (nood breekt wetten). Gelukkig kwamen we kort hierna nog een Farmers Market tegen, en konden we een en ander aanvullen met yoghurt (het moet niet gekker worden), versgebakken meergranenbolletjes en wat salami en kaas. Al met al voldoende materiaal voor een fatsoenlijk ontbijt plus lunch. Met 500km voor de boeg (waarvan 200m rechtdoor, de rest in alle drie dimensies variërend) moet er wel op het energieniveau gelet worden.

Als eerste verrassing reden we langs een fruit farm waar men duidelijk wist hoe de aandacht van voorbijrazende auto’s getrokken moet worden. Met een tuin volgepakt met beelden, koetsen, geiten en dinosaurussen weet je in ieder geval zeker dat er een aantal gaan stoppen, al was het maar om foto’s te maken.

dsc_6775

Geiten die zelf hun voer naar boven takelen. That’s a first.

dsc_6779

Tja.

Tijdens deze rit kwamen we door een aantal National Parks, waarbij wij als erkende natuurvorsers (ervaring met zowel Vondelpark als Amsterdamse Bos) ons natuurlijk op het spotten van diverse diersoorten konden verheugen. Helaas bleek ook vandaag de werkelijkheid weer iets weerbarstiger dan gedacht.

Het eerste NP was Mount Revelstoke waar we een kijkje namen bij de stuwdam. Helaas was het bezoekerscentrum al gesloten, want in het hoogseizoen kun je ook een kijkje in het binnenwerk van de dam nemen. Hierna hebben we de Meadows to the Sky Parkway gereden, waar je al meanderend  naar de top van de mount rijdt. Waar we hadden gedacht dat we een ultieme geheimtip in handen hadden werden we onderaan de berg echter gewoon opgewacht door een slagboom met kassa. Het was echter de moeite waard, inclusief de korte hike naar de top.

dsc_6801

Uitzicht vanaf Mount Revelstoke

dsc_6822

Lunch @ Mount Revelstoke

Hierna was Glacier NP aan de beurt, en dan wel de eerste die we deze vakantie tegenkomen. Naast de Canadese is er namelijk (een eind verderop) ook een Amerikaans Glaceer NP. Verwarrend! Yoho NP was next, gevolg door Banff NP. In de laatste hebben we de Bow Valley Parkway gereden, als ultieme poging om vandaag nog oog in oog met een beer/moose/elk/deer/wasbeer te komen staan. Helaas bracht zelfs een uur lang met 60kmh op de cruisecontrol ons nog niet verder dan wat insecten en een zwarte kauw.

dsc_6885

Geen beesten, wel fraaie natuur

dsc_6815

Nazomer annex herfst

Een speciale vermelding verdient ondertussen het entertainmentsysteem aan boord van de Yukon. Met een prima geluid (Bose, dus durf het bijna niet toe te geven) en fraaie integratie van de meegebrachte iPod is het prettig cruisen.

De temperatuur is ondertussen nog steeds prima, ruim boven de twintig graden. We zitten inmiddels echter wel in het wintersportoord Banff, en vannacht zal het dus flink afkoelen. Het beproefde laagjesconcept kan zich de komende dagen dus helemaal bewijzen. Een eerste verkenning van  Banff heeft opgeleverd dat het een soort touristtrap is met veel winkels en hoge prijzen. Een soort Gstaad meets Aspen zeg maar. Voordeel is dan weer wel dat een flinke hotelkamer hebben. We blijven hier twee nachten, dus morgen maar eens kijken wat hier nog meer te doen is.