Dag 6, Pisa en Lucca

Na het inmiddels bekende ontbijt van de Agriturismo zijn we rond tienen in de auto gestapt om de kleine anderhalf uur naar Pisa te overbruggen. Onderweg kwamen we langs de marmerhoofdstad Carrara, maar zorgvuldig uitzoekwerk vooraf had ons doen besluiten om dit vanaf de snelweg te bewonderen en slechts wat voorbijrijdfoto’s te maken. Bij aankomst in Pisa viel allereerst het gebrek aan toren-verwijzigingen op: nergens bordjes of aanduidingen, waarschijnlijk komt 90% van de bezoekers toch voor hetzelfde spektakel. De vooraf geplande parkeerplaats was helaas vol, maar iets verderop kon prima op straat geparkeerd worden, waarbij de toeristenrommelverkopers even tactisch slalommend ontweken moesten worden.

De toren en de omliggende gebouwen worden omringd door een muur, en alle toeristenmeuk wordt buiten de muur gehouden. Eenmaal door de poort bereik je het Piazza del Miracoli, en is dus redelijk clean en netjes. In een soort museumplein-achtige setting staan naast de bekende toren ook de dom en de doopkapel op een groot grasveld met looppaden. En tja, wat valt dan op. Allereerst dat-ie echt goed scheef staat, en dat ze dat in de laatste fase nog een beetje recht hebben proberen te trekken. Daarnaast voornamelijk dat de toren eigenlijk maar een klein deel van de attractie vormt, en dat de rest van het Miracoli net zo aantrekkelijk is. In ieder geval is het voor ons uiteindelijk beduidend meer geworden dan de 5 minuten photo-opportunity die we in gedachten hadden!

Na Pisa zijn we doorgereden naar Lucca, een soort ommuurd mini-Florence. Bij deze korte rit bleek maar weer eens hoe belangrijk het is dat het mannelijk deel van de crew de afdeling Technische Zaken voor z’n rekening neemt. De achterin geposteerde D constateerde daar namelijk dat de airco achterin in het geheel niet werkte, wat door F voorin onmiddellijk met enkele gerichte invoeren in de geassocieerde systemen recht getrokken kon worden.

Rond 1300 arriveerden we hierdoor fris en monter bij het strak tegen de muur aangelegen hotel en konden we de auto zowaar pal voor de deur kwijt. Ondanks het vroege tijdstip konden de kamers meteen betrokken worden, en konden we korte tijd later Lucca gaan verkennen. Het moet gezegd, het is een prachtig stadje met volop mooi historische gebouwen. Een gemiddeld Italiaans dorp zou met slechts één gebouw uit Lucca al een complete historische attractie in huis hebben, maar hier struikel je er gewoon over. Met een prima lunch, slenteren langs winkeltjes en het vergapen aan diverse gebouwen kwamen we rond 1700 weer terug in het hotel.  Nu rust, straks nog even een passende locatie voor het diner scoren. Morgen wacht Florence, waar we drie nachten in een appartement zullen verblijven.

De Toren

Hoog bezoek bij De Toren

Het maaiveld loopt ook behoorlijk schuin af. Je zou bijna denken dat ze ’t erom doen om het scheefstaan nog eens extra te benadrukken.

Doopkapel vanaf de eerste verdieping. Een volwassen vent past prima in het doopvont.

Doopkapel, dom en toren.

Geavanceerde domotica in het hotel. De rest van het hotel is net zo.

Fraaie gebouwen alom in Lucca

Kerk in Lucca

Voormalig amphitheater waar de gladiatoren met de leeuwen streden. Nu vechten toeristen er met hun bord pasta.

Kerkinterieur. We hebben er nog wel een paar te gaan om van al onze zonden bevrijd te worden.

Tassenjacht. Het andere deel van de minigruppe dan.

Italianen hebben oog voor detail.