Dag 10, Bologna

Vandaag begaven we ons van Florence naar Bologna. Na een restjes-ontbijt lieten we het fraaie appartement achter ons om ons weer in het hotelleven te storten. Op de autostrada (dit keer wel een kaartje gekregen) kregen we nog even de keuze of we de directe of de panoramische route wilden volgen, en uiteraard kozen wij voor de laatste. Met als initieel gevolg dat we op een parallel spoor pal naast de main road belandden waar volop aan de weg gewerkt werd. Enkele kilometers verder werd dat gelukkig rechtgezet en hadden we in plaats van saaie tunnels fraaie vergezichten over het heuvelachtige landschap.

De aankomst in Bologna was zoals gepland, en dat was ruim voor de checkin tijd van het hotel. Gelukkig had de gedetailleerde voorbereiding al een fraaie attractie in petto, namelijk het Museo per la Memoria di Ustica. Dit museum besteed aandacht aan een onopgeloste vliegramp waarbij (terecht lijkt het) vele complottheorieën de ronde doen. Helaas bleek bij aankomst het museum gesloten; Een kleine smet op de verder zo vlekkeloze voorbereidingen tot dusver. Daarom meteen door naar plan B: Koffie. Op het dichtstbijzijnde terras (nog het best te vergelijken met een snackbar in Osdorp) konden we de teleurstelling verwerken. De dag nam hier kortstondig een wel zeer bizarre wending, aangezien de koffietent naast een winkel in kantoorartikelen lag. Nu hadden we de gehele reis al aan een chronisch gebrek aan carbonpapier geleden, en dat kon dus even fraai rechtgezet worden. Met alle in de winkel aanwezige carta carbone konden we onze reis richting hotel vervolgen.

We verblijven in het keurige Hotel Internazionale in het midden van het centrum, waarbij de auto in de onder het hotel gelegen parkeergarage gedumpt kon worden. Vanaf het hotel zijn we naar de bezienswaardigheden van Bologna gelopen. Wat meteen opvalt is dat Bologna op een fraai manier oud en nieuw combineert: Ook hier fraaie oude gebouwen, maar dan zonder om de vierkante centimeter vechtende auto’s of toeristen. Met 28 graden was het op deze tussendag prettig rondlopen tussen de veelheid aan winkels. We hebben een korte blik in de kerk geworpen (met fotoverbod en financiële uitmelkerij), maar vonden de lunch inmiddels veel belangrijker. Nadat het eerste terras ons om onduidelijke redenen weigerde te bedienen (Incorrecte kleding? Zelf gaan zitten? Toerist?) kwamen in een zijstraat bij een prima tentje met vrolijke bediening en lekker eten terecht.

Aangezien het toch een beetje een rustdag is zijn we daarna alleen nog even naar het Teatro Anatomica en daaraan grenzende bibliotheek geweest. Als onderdeel van de oude universiteit is de oorspronkelijke zaal waar in de 17e eeuw instructie werd gegeven over de anatomie van het menselijk lichaam te bezoeken. Erg fraai. Ook de naastgelegen bibliotheek, waarvan de zaal nog steeds in gebruik is voor presentaties, maakte indruk.

Op weg terug naar het hotel zijn we nog even een Gelateria binnengelopen, want die zijn er toch wel in overvloed. We hebben vermoedelijk nog nooit zo vaak en zo lekker ijs gegeten. Nu rust, straks diner (pasta Bolognese???), morgen Padua/Padova.

Museo Chiuso. Oftewel Museum Gesloten.

Mooie lantaarn

Illegale foto. Eigenlijk moest je die natuurlijk in de naastgelegen winkel kopen.

Fraai houtwerk in het Teatro Anatomica

De snijtafel. Gezellig.

Mooi koesteren van de historie

Een beamer, scherm en geluidsinstallatie erin en je kunt er nog jaren mee voort

Inspectie van de collectie

Gelati!

1 gedachte op “Dag 10, Bologna

  1. Lieve mensen wat een prachtig relaas en wat is er veel te zien
    Pauline was voor mij even onherkenbaar, grijs haar ? Heb nog
    veel genoegen en bovenal plezier in jullie reis, groet van Wil

Reacties zijn gesloten.