Dag 12: New York City

Gisteravond hebben we Simple Minds in het Beacon Theatre op Broadway mogen bewonderen. Het optreden bracht gemengde gevoelens met zich mee: Allereerst was het een complete speurtocht in dit fraaie theater om op de juiste stoel terecht te komen. En niet alleen voor ons, dat gold zo te zien voor 90% van de bezoekers. Daarnaast trad Simple Minds in de recente wat uitgeklede bezetting op: Vaste krachten zijn ingewisseld voor jongere (goedkopere?) krachten, en een aantal nummers worden in een aangepaste semi-akoestische versie gespeeld. Soms werkt dat goed, soms niet. Niettemin was Jim erg op dreef, en praatte hij tussen de nummers deze avond meer dan de afgelopen 35 jaar bij elkaar, en kwam verder het concert gaandeweg toch in de bekende flow terecht waardoor het dak er uiteindelijk toch helemaal af ging. Wel heel apart dat er tegenwoordig mensen zijn die moeiteloos drie uur lang op hun telefoon bezig zijn zonder het concert een blik waardig te gunnen.

Na afloop van het concert regende het. Gezien de temperatuur (ook om 23:00 nog 21 graden) hadden we geen jas bij ons, en was het dus even de vraag hoe de ruim 3km naar het hotel overbrugd moest worden. Laten we het er op houden dat de meningen hierover verschilden; Het eindresultaat was in ieder geval dat we uiteindelijk compleet verzopen in het hotel terugkeerden.

’s Ochtends hebben we weer veel te copieus ontbeten bij Junior’s, waarna we op jacht konden gaan naar een dubbeldekker toeristenbus. Na wat wikken en wegen toch maar de bus gekozen die in ieder geval transparant was over routes en rijtijden en er daarnaast niet iedere keer overvol uitzag. Zo’n bustocht blijkt echter tegenwoordig in NY bijna onhoudbaar. Ongelooflijke drukte zorgt ervoor dat je lopend harder opschiet dan in de bus, en je zou verwachten dat er ondanks de Amerikaanse allergie voor regels er binnenkort toch een of andere vorm van ontmoediging op het autogebruik in de binnenstad zou moeten worden toegepast.

Halverwege de rit vanaf Times Square zijn we bij het WTC uitgestapt en hebben we het 9-11 memorial bezocht. Het momument is zoals de Amerikanen dat zo goed kunnen erg indrukwekkend, en voor meerdere interpretaties vatbaar. Daarna ook nog even het 9-11 museum bezocht: Mooi dat er nog een hoop zaken bewaard zijn gebleven en goed dat de doden op deze manier herdacht worden. Wel erg vreemd dat er nergens aan gerefereerd wordt waarom dit nou allemaal gebeurd is, en wat de daders getriggerd heeft om hier hun leven voor op te offeren. In dat opzicht is het Pearl Harbor monument op Hawaii een veel beter voorbeeld hoe zo’n verhaal ook van twee kanten kan worden belicht.

Deel van het nieuwe WTC complex

Tranen die wegspoelen? Eeuwige stroming? Val in de diepte?

Mooi dat ze deze bewaard hebben

Ook onderweg veel aandacht voor 9-11, zoals bij deze brandweerkazerne

Na het WTC hebben we de (bij de busprijs inbegrepen) boot genomen voor een rondvaart rondom het vrijheidsbeeld. Dat tochtje was in het geheel niet onaardig, en gaf volop de gelegenheid om foto’s te maken. Na de boottocht was natuurlijk te voorzien dat iedereen dezelfde bus terug naar de bewoonde wereld zou nemen, maar tactisch denkwerk, slim manoeuvreren en enig geluk maakten dat de weblog-crew twee haltes eerder in de bus wist te stappen en zo de grote meute het nakijken gaf. Niet aardig, wel doeltreffend.

Op de boot. Pet net afgezet.

Lady Liberty

De skyline

Freedom Tower

Gemiddelde New Yorkse voorbijganger

Bekend beeld

Flat Iron building

Karakteristieke watertorens

Fantastische beeldkwaliteit van de nieuwe schermen op Times Square. Kosten naar verluidt tussen de 1 en 4 miljoen dollar per stuk. En het gezamenlijke electriciteitsverbruik van 160.000 huishoudens…

Terug in de bewoonde wereld kwamen we eigenlijk slechts bij toeval in John’s Pizzeria terecht. Wat een toptent, zeker voor Amerikaanse begrippen. Heerlijke verse pizza’s met daadwerkelijk verse ingrediënten. Geen wonder dat tent volledig vol zat, en ook geen wonder dat een etalage van twee meter breed een restaurant bleek te herbergen waar zeker meer dan honderd man in pasten.

Echt vers

Aangezien we het een beetje zat waren om iedere keer 30 of 40 Euro voor een veel te vet ontbijt af te rekenen zijn we hierna nog even naar de supermarkt gegaan om wat eenvoudige ontbijtmaterialen aan te schaffen. Het goede nieuws is dat het gelukt is om zowel goedkoper als minder vet te gaan eten. Maar een supermarkt in hartje Manhattan blijkt toch iets duurder dan de Wal Mart, met $6 voor een halfje bruin en $9 voor een pakje salami en kaas…

Goudgerand bruin brood

16 karaats salami

Eén gedachte over “Dag 12: New York City

  1. London kent ook zo’n strijkbout pand; vlakbij St. Paul’s. Iets voor volgend jaar? Geen Muffler Mans denk ik zo.

Reacties zijn gesloten.