Dag 4 Pitlochry – Nairn

Uitstekend geslapen. Twee ramen op een kier ter ventilatie, rolgordijnen op de laagste stand. Sierkussens verwijderd, twee kussens per persoon resterend. Dekbed aan de zware kant, matras matig hard. Buitengeluiden tot 05:34 afwezig, hierna tweemaal treintoeter waargenomen. Desalniettemin de slaap weer kunnen vatten. 07:37 wakker.

Het ontbijt werd deze ochtend verzorgd door het restant van het personeel van ons hotel. Na corona was van de vijf werknemers er welgeteld eentje teruggekeerd, dus er lag een kleine uitdaging voor deze dame. Niettemin een prima ontbijt met als opvallend detail een indrukwekkende hoeveelheid servies op tafel, waarbij we rustig kunnen constateren dat we het prima ook zonder binnenbord, buitenbord en melkkan hadden afgekund. Na het ontbijt hebben we het slagschip van de iets te krappe parkeerplaats weg weten te manoeuvreren en koers gezet naar het Craingorns National Park, alwaar wij de Linn of Dee trail gelopen hebben. Volgens Internet uiterst eenvoudig, maar voor de ongeoefende trail-lopers bleek deze precies goed te zijn. Mooie plaatjes, mooie natuur en prima weer.

Onderweg even de administratie bijwerken
Van overheidswege geïnstalleerde fotocameraoppreciesdejuisteplek houder
Als je door de gaten kijkt zie je het mooiste uitzicht
Stralend weer met een graadje of 17

Happy couple

Na het succesvol voltooien van de trail hebben we koers gezet naar het nabije Balmoral Castle. Inmiddels alom bekend als buitenverblijf van Elizabeth II, en we moesten natuurlijk zelf even de situatie ter plekke onderzoeken. Terwijl alles eigenlijk gesloten is toch veel mensen die daar hun medeleven kwamen betuigen. Hierna verder richting Nairn, waarbij het nog steeds behoorlijk wennen blijft om aan de linkerkant over iets te kleine weggetjes te rijden met overig verkeer dat dagelijks niets anders doet. Aangezien de maximale snelheid bijna overal 60mph is vallen wij met onze comfortabele 45-50mph ietwat uit de toon. Af en toe in een treintje met mede toeristen (onderlinge afstand 100m), af en toe met een local met haast achter je (delen door 10). Uiteindelijk best vermoeiend, maar we slaan ons er manmoedig doorheen. 

Bloemenzee bij Balmoral. Met kaartjes.

De inmiddels bekende poort

In Nairn verblijven we in een keurig appartement. Dat wil zeggen, van binnen dan. Van buiten is het de typische verlopen morsige Fawlty Towers stijl die we zo goed van dit deel van de wereld kennen. Alhoewel het restaurant goede reviews had waren we gezien de volledige lege eetzaal toch wat op ons hoede, maar het personeel had er heel tactisch voor gekozen om de aanwezigen allen in de pub/bar plaats te laten nemen. Uiteindelijk een keurige maaltijd gehad, en gezien de loopafstand tot het appartement voorzie ik morgen een vervolgbezoek aan dit etablissement.

We blijven hier twee nachten, dus voor morgen moet er nog een dagprogramma worden samengesteld. Eerste gegadigden zijn stadsbezoek Inverness, Loch Ness (boottocht?), kasteel Urquhart en Culloden Battlefields. Grootste zorg is echter het ontbreken van een ontbijtfaciliteit in het hotel (vier keer per mail aangekondigd), dus dat wordt morgen de eerste speurtocht. 

Aan links rijden wennende Frank