Dag 5 Nairn

Zoals voorspeld was er vandaag geen ontbijt in het hotel te verkrijgen, en moesten we dus uitwijken naar een door Tripadvisor geadviseerd ontbijtinstituut in de vorm van het Househill café. Een kleine tien minuten met de auto later kwamen we tezamen met de voltallige vrouwelijke macramé club van Nairn aan bij dit etablissement. Jammer dat de bediening zich van vernieuwende iPad-technologie probeerde te bedienen. In een land waar de laatste grote technologische innovatie van 1972 dateert is een dergelijk experiment natuurlijk gedoemd te mislukken. Gelukkig werd er naadloos naar pen en papier geschwitched en kon de bestelling alsnog aangenomen worden. Het ontbijt was kloek maar ok. Veel vet, veel vlees, maar met verse jus en een keurig potje thee was het prima te hachelen. Niet meteen voor herhaling vatbaar, maar een prima start van de dag.

Alleen de witte bonen ontbreken nog

Vervolgens hebben we via Inverness koers gezet naar het legendarische edoch zeer toeristische Drumnadrochit. Onderweg voor het eerst diesel getankt, en net als in NL is de prijs daarvan inmiddels de prijs van benzine ontstegen. Aangezien onze Disco een kloeke 2236kg weegt is het verbruik navenant en gaat dit dus een aanzienlijke kostenpost vormen.

Belangrijkste en tevens enigste wapenfeit van Drumnadrochit (dubbele woordwaarde) is dat het aan Loch Ness ligt en dat wordt dan ook ten volle uitgebuit. Nessieland en de Nessieshop zijn slechts twee van de highlights in deze nederzetting. Het door ons gepland bezoek aan kasteel Urquhart kwam helaas te vervallen omdat de kaartjes voor de voor ons realiseerbare tijdslots niet meer beschikbaar waren. Gelukkig was er nog wel de gelegenheid om op de Nessie Hunter aan te monsteren om het meer te verkennen. In afwachting van vertrek nog even de plaatselijke horeca bezocht en twee tosti’s genuttigd, namelijk tonijnsalade met rode ui en ham/kaas, waarbij het bij de ham een plak van zeker twee ons betrof. Maar C heeft zich kranig geweerd.

Ze doen het er gewoon om. De afgelopen 50 jaar is er echt niets veranderd.

Helaas kon goede vriend DJ (nautisch expert) niet bij de vaartochy aanwezig zijn om ons van aanvullende tekst en uitleg te geven, maar de dienstdoende jongeman kon ons toch prima van informatie voorzien. Tevens konden we het eerder genoemde kasteel uitstekend (en waarschijnlijk zelfs veel beter) vanaf de waterzijde bewonderen. Kleine weetjes zijn natuurlijk dat het meer 240m diep is, de temperatuur daardoor vrij constant rond de acht graden is, en dat het water bijna zwart oogt.

Nessie Hunter.
Herinneringsmonument aangeboden door de plaatselijke bevolking voor een of andere idioot die het wereldsnelheidsrecord te water wilde verbeteren. Niet gelukt.
Kasteel Urquhart. Optimale foto vanaf het water.
Zelfde kasteel met de crew.

Na dit spektakel hebben we koers gezet naar de Culloden Battlefields, alwaar een of andere slag heeft plaatsgevonden. Daar zijn ze hier sowieso dol op, temeer daar ze er net zoveel gewonnen als verloren lijken te hebben. Helaas kwamen we te laat voor het museum aan, maar we konden nog wel de battleground (inclusief vlagmarkeringen!) bewonderen. Ook hier kwamen, net als op de boot, de winddichte jacks al aardig van pas, want het is er vandaag bepaald niet warmer op geworden.

Navigatie onderweg, Waze vanaf de iPhone via Apple Carplay naar de Disco. Werkt prima.
Culloden
Battlefield. Maar zou ook zomaar de Mookerheide kunnen zijn.

Na terugkeer in het hotel was er even rust gevolgd door een eenvoudig diner (lasagne + curry) in de pub van het hotel. Morgen een aardige rijdag aangezien we ons dan naar de noordkust gaan verplaatsen en het eerste stuk van de NC500 gaan rijden.

Fawlty Towers hotel/pub/restaurant

Eén gedachte over “Dag 5 Nairn

  1. Boeiend relaas Frank, met als hoogtepunt voor mij althans toch wel de ontmoeting met de macramé -club,hoop dat het links rijden je goed afgaat,groet van Wil.

Reacties zijn gesloten.