Dag 13 Fort William

Het tactisch geplaatste flesje water heeft vannacht goede diensten bewezen, want de kamertemperatuur is uiteindelijk toch onder de twintig graden terecht gekomen. Na een keurig ontbijt (tafel 7, identiek aan ons kamernummer, waterdicht systeem) hebben we koers gezet naar het Glenfinnigan viaduct, bekend uit de Harry Potter films. Zorgvuldig Internet onderzoek had uitgewezen dat rond 10:45u de stoomtrein uit Fort William daar voorbij zou komen, dus het was zaak om daar op het juiste moment aanwezig te zijn. En dat waren we, en we waren bepaald niet alleen. Het beste uitzicht op het viaduct is vanaf de omliggende heuvels, maar de bijbehorende beklimming was voor ons helaas geen haalbare kaart. Daarom ons maar beperkt tot het betere grondwerk wat de pret niet mocht drukken. Met een kleine tien minuten vertraging kon vervolgens het gehele gezelschap de trein via de telefoon waarnemen, slechts een enkeling keek ook ‘live’ mee. Wonderlijke ontwikkeling is dat toch.

Geen drones om plaatjes mee te maken.
De wachtenden om allemaal dezelfde foto te maken. Op de omliggende heuvels staan de collega’s voor de betere plaatjes zonder bomen erop.
Het viaduct
Viaduct met trein

Na het Glenfinnigan viaduct konden we op Secret Mission. Op speciaal verzoek van trouw meelezer WR hebben we koers gezet naar het landgoed Achnacarry wat bij een ieder natuurlijk nog op het netvlies staat als het allereerste opleidingscentrum voor commando’s gedurende de tweede wereldoorlog. Aangezien Soldaat van Oranje Gulpen LL alhier zijn opleiding heeft genoten kon ons onderzoekscollectief niet anders dan hier een grondig diepteonderzoek instellen. Het landgoed wordt bewoon door de Cameron-clan, o.a. bekend van Premier David Cameron, filmmaker James Cameron en ballonbouwer Don Cameron. Het bijbehorende museum verwijst dus vooral naar de historie van de Camerons, waarbij een kleine hoek is ingeruimd voor het commando-verleden. De aanwezige literatuur bestond helaas niet uit een gedegen archief maar voornamelijk vergeelde krantenknipsels en het bezoekersboek waaruit blijkt dat de meeste bezoekers dit bedevaartsoord toch vooral bezochten ter ere van ome Henk die hier in 1942 z’n opleiding had genoten. Na het museum hebben we nog even een wandeling over het fraaie landgoed gemaakt.

Achnacarry Headquarters
Management summary
Diepteonderzoek van het archief. Zuurvrij papier en witte handschoenen moet je er zelf even bij bedenken.
Bridge over the river Arkaig
Als hommage zijn we hier in tijgersluipgang overheen gegaan
Mooi landgoed
Goede zoom op de Nikon, deze stond op 20m afstand

Volgende stop was Fort William. Behalve een winkelstraat (twee weken lang niet gezien) was er ook het West Highland Museum met meer details over het commando verleden. Ook deze informatie hebben we gretig tot ons genomen. Net als de croissant van de bakker verderop in de straat. Hierna naar het zo overvloedig warmgestookte Guest house voor de middagrust en administratie. Vanavond diner, morgen naar Callander. Langzamerhand op weg naar huis dus!

Film in het museum. Helemaal afgekeken.
Zo moet dat er uit hebben gezien.

Eén gedachte over “Dag 13 Fort William

  1. Wauw,jullie overtreffen al mijn verwachtingen door Achnacarry uitgebreid in het weer fantastische verslag te vermelden,veel dank daarvoor. Wat een gebeuren met trein en viaduct,heb het goed samen en bijna goeie reis naar huis,liefs van Wil.

Reacties zijn gesloten.