Dag 14 Fort William – Callander (+ Amsterdam)

Op de laatste echte vakantiedag hebben we ons beperkt tot een extended version van onze rit naar Callander. Deze laatste tussenstop is uitsluitend vanwege de geografische ligging gekozen, en zorgt ervoor dat we morgenochtend in ca. een uur op de luchthaven van Edinburgh kunnen zijn.

Met heel aardig weer onderweg (17 graden, zon met af en toe wat Schots gespetter) was de eerste tussenstop bij Loch Achtriochtan. Alhoewel het er stierf van de toeristen was ons niet helemaal duidelijk wat hier nou zo aantrekkelijk aan was. Fraai landschap, maar niet echt anders dan we al eerder hadden gezien. Wel heel erg veel touringcars van de firma Lochs & Glens. Een snelle blik op de website leert dat die inderdaad vakanties in Schotland aanbieden, die echter heel tactisch niet verder gaan dan het meest begaanbare deel van Schotland.

Vermoedelijk begin van een mountainbikeroute
Waterval onderweg
Ook hier dat gedoe met die slotjes. Waarmee ze blijkbaar met een tas voorgegraveerde exemplaren op pad gaan.
Openbare toiletten onderweg kennen de standaard mate van ranzigheid, deze ging er nog even overheen

Volgende stop was de waterval van Easan Dubha. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit zuiver een vermelding op Google Maps was die verder nergens werd aanbevolen. Ter plekke bleek waarom, maar het was er in ieder geval wel lekker rustig. Hierna het viaduct van Allt Kinglass dat volstrekt onbereikbaar bleek, de zoomlens bood hier uitkomst.

Veel van dit onderweg
En dit
Tweemaal vijf kilometer voor omgereden. Ietwat overdreven misschien.
Gezoomd viaduct

Niet gepland, maar gewoon een aardig dorpje waar we doorheen reden was Killin. Nou was onze hele reis al Killin, dus deze pakten we ook nog even mee.

We’re Killin it

Volgende stop de Ben Lawers dam. Ook deze werd uitsluitend bezocht door mensen die niets beters te doen hadden.

Krap bruggetje in Killin. De gepensioneerde voorzitter van de figuurzaagvereniging in de gehuurde camper durfde schijnbaar niet achteruit. Gelukkig duurde de stand-off niet te lang, de geroutineerde Golf rijder wist ‘m er toch langs te prakken.
De Dam.

Omdat we nog steeds wat te vroeg waren voor de checkin bij het hotel zijn we nog even doorgereden naar Stirling Castle, met daarbij de plechtige belofte dat dit echt het laatste kasteel voor deze vakantie was. Prima kasteeltje, geen ruïne maar tot de zestiger jaren in gebruik geweest bij het leger.

Stirling Castle. Als het geen kantelen heeft is het geen kasteel.
Klein ventje maar met een stem als een scheepshoorn.
Bussekruit

Nu rust in het hotel, straks diner. Morgenochtend rest ons dan nog het inleveren van de auto en de vlucht naar huis.

En wat is dan de conclusie van deze reis. Schotland is prachtig, en om er echt een goede indruk van te krijgen moet je je (ver) buiten de bewoonde wereld begeven. Dat betekent ook dat je veelal op te krappe weggetjes rijdt, dat de keuze uit accommodaties beperkt is, en dat de keuze uit eetgelegenheden nog kleiner is. Maar omdat we het allemaal vrij redelijk hadden voorbereid is het allemaal best soepel verlopen. Steeds bijtijds getankt (niet meer dan half leeg laten worden) en een backupmaaltijd (brood + pot jam) in de auto die niet ingezet hoefde te worden. De fraaie natuur kan niet onderschat worden, foto’s en video’s doen nauwelijks recht aan het overweldigende karakter ervan. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat er gewenning en verzadiging optreedt. We hebben het groen, de regen, de kastelen, de schapen en de watervallen nu wel gezien. Prachtige reis, zeer de moeite waard, mooi om af te vinken, maar ik zie ons niet zo snel teruggaan. Goodbye Scotland dus! 

3 gedachten over “Dag 14 Fort William – Callander (+ Amsterdam)

  1. Bondige samenvatting, bekend kenmerk van de schrijver! Ik heb genoten van jullie avontuur, de fraaie verhalen en de geweldige foto’s!
    Dirk

Reacties zijn gesloten.